Begin de dag met dankbaarheid

Door Kees Hugenholtz

Elke dag is een geschenk, een mogelijkheid om mij een stap verder te helpen op mijn levenspad. Mijn levenspad leidt naar vervulling van mijn leven, naar het volledig worden van de mens die ik bedoeld ben te zijn. Het is allerminst vanzelfsprekend, dat mij weer een dag gegund is, ik had net zo gemakkelijk vanmorgen niet wakker kunnen worden. Daarom begin ik elke dag met deze oefening.

Oefening: Begin de dag met dankbaarheid, doe wat je doet in dienstbaarheid, eindig met dankbaarheid

Het eerste wat ik wil doen, is mijzelf stil zetten en herinneren dat ik een geschapen wezen ben, ook vandaag weer, en daarvoor dank zeggen. Elke routine van dankzegging die ik ontwikkel is goed, als het mij maar brengt naar de stilte in mijzelf, naar de plaats waar mijn essentie woont en waar ik niets moet.

Om mijn levenspad op koers te helpen neem ik elke dag de beslissing dienstbaar te zijn. Dat kan door voor de mensen in mijn directe omgeving te zorgen of door mijn werk te richten op mensen die ik nog niet heb ontmoet, bijvoorbeeld door mij voor te bereiden op het moment wanneer ik die ander zal ontmoeten.

Om te beginnen wil ik verstaan wat ik zelf vandaag nodig heb en wil ik mijzelf dat gunnen, opdat ik niet vanuit benauwdheid of omwille van waardering van anderen dienstbaar ga zijn. Echte dienstbaarheid is geven vanuit van de vreugde van het geven, aan mensen die het graag willen ontvangen; ik hoef niets terug.

Het helpt mij enorm, wanneer ik mij realiseer dat ik vandaag maar één ding voluit en geconcentreerd kan doen en dat ik zelf mag kiezen wat ik vandaag belangrijk maak. Alle andere dingen die ik in de loop van de dag doe, zijn mooi meegenomen. Dat ene ding is iets dat ik van harte wil doen, ook als het iets heel kleins is. Omdat ik hiervoor bewust mijn wil inzet, wordt het is een stap die ik zet op weg naar mijn voltooiing, . Al mijn bewuste stappen leren mij gaandeweg wat het doel van mijn leven is.

Ook als het mij aan het einde van de dag niet gelukt is dat ene ding te doen wat ik had willen doen, is er reden voor dankbaarheid: ik heb immers alle mogelijkheden gekregen, ik heb alleen andere keuzes gemaakt. Misschien heb ik achteraf bezien wel een prachtige kans gemist, maar wanneer ik mijzelf opnieuw even stil zet om de afgelopen dag te overzien kan ik daar een les uit trekken. Er worden mij elke dag weer nieuwe kansen geboden en ik heb altijd de vrije keuze.

 Uit: Wat Doe Ik Hier? Zoeken naar betekenis, © Kees Hugenholtz, 2011