Geld speelt een rol

Zondag 5 januari 2014, door Corian Hugenholtz
Vandaag zou het gebeuren, dacht ik, eindelijk die grote Lottoprijs die ons van al onze schulden zou verlossen. Wat ik kreeg was geen geld, maar meer inzicht in hoe geld in onze wereld werkt.

In mijn ochtendmeditatie zag ik ineens helderder dan ooit hoe geld tegenwoordig ook een energie-netwerk is, dat verweven is in onze samenleving. Geld was en is in zijn werking de meest verharde vorm van energie, maar door de automatisering is het tegelijk fysiek weer volledig teruggebracht tot energie. Energie die in de kleinste vezels van onze samenleving is doorgedrongen. Geld verbindt op dit moment meer mensen dan liefde. Maar het is geen vrije verbinding, zoals liefde wel is. Geld bindt, veel meer dan het verbindt.

Dat betekent twee dingen. Ten eerste speelt geld dus wel een rol. We kunnen op dit moment niet zonder, het is onderdeel van het basisweefsel van onze samenleving. Als het geldsysteem nu uit elkaar valt, wat helemaal niet ondenkbaar is, valt ook onze samenleving uit elkaar. Dat is niet het einde van alles, waarschijnlijk zelfs niet het einde van de mensheid, maar wel een catastrofe van niet eerder gekende omvang in termen van menselijk leed. Een mondiale ineenstorting van de beschaving die wij nu kennen zal geen mens onberoerd laten.

Maar het feit dat geld energie is die heel diep in de vezels van onze samenleving zit, biedt ook hoop. Want alle energie is in essentie hetzelfde, het is alleen onze perceptie ervan die maakt dat de werking van die energie licht of schaduw brengt. Als wij bewust, vanuit liefde, met geld omgaan, kan het direct een enorme lichtkracht worden. Juist omdat het zo diep in de vezels van onze samenleving zit kan het een snellere transformatie realiseren dan enig ander instrument. Daar is meer voor nodig dan duurzaam beleggen, al heeft de ASN wel een glimp van de waarheid te pakken. Dat is hoopvol, want dat betekent dat er al heel wat mensen zijn die hier aan willen meewerken. Er kan dus snel voldoende kritieke massa gecreƫerd worden.

Wil dit echt gaan werken dan moeten wij ons realiseren dat ieder dubbeltje telt, dat elke keuze een effect heeft. Geef ik een paar euro uit aan een lekkere cappucino? Of aan een goed doel? Of allebei? Geen keuze is per definitie goed of fout, al kan ik er wel een aantal bedenken waaraan ik moeilijk een lichtkant kan zien. Vanuit Liefde met geld omgaan betekent niet dat we al ons geld aan liefdadigheid moeten geven. Het betekent wel dat wij ons bewust verbinden met onze eigen inzet van geld, met het geld dat wij ontvangen en met het geld dat wij uitgeven. En hoe bewuster wij dat vanuit liefde kunnen doen, hoe meer licht ons geld in de wereld brengt, ongeacht hoeveel het is.

Ontvangen in liefde betekent dankbaar zijn. Ook al heb je er nog zo hard voor gewerkt, ook al is het je verdiende loon. En uitgeven in liefde betekent ook dankbaar zijn. Dankbaar voor wat je ervoor krijgt of voor wat je ermee kan geven. Als we dat kunnen, zelfs bij het betalen van belasting of een verkeersboete – een vorm van lesgeld? – dan zijn we meesters in lichtwerk.